Зимен семестър на учебна 2024/2025 г.


„Хоспитиране“ са задължителни аудиторни часове от учебните планове на бакалавърските педагогически специалности във Филиал “Любен Каравелов” – Кърджали. Този вид практическа подготовка на студентите включва наблюдение и анализ на педагогически ситуации, уроци и други организационни форми в детски градини и училища, осъществявано под непосредственото ръководство на преподавател от висшето училище.

Хорариумът от часовете по хоспитиране се разпределя основно за:

  • наблюдение на учебни часове в училище/детска градина;
  • аудиторна заетост под формата на конфериране;
  • разработване и аудиторно представяне на уроци/ситуации.

При наблюденията на учебни часове студентите присъстват в учебен кабинет на училището/детската градина, проследяват внимателно как протича даден урок/ситуация и оформят протокол. Мястото на провеждане може да е, също, аудитория във Филиала, където се наблюдават и обсъждат видеозаписи на уроци/ситуации.

Конферирането е групово обсъждане на възникнали учебни ситуации или дискусии по учебния материал, което се провежда непосредствено след приключване на учебен час или при първа удобна възможност. То задължително се води от университетски преподавател, а при възможност е препоръчително да участва и учителят-наставник.

Разработването на методически единици по наблюдавани теми е самостоятелна дейност на студента, при която той предлага свои идеи, свързани с методи и форми на организация и провеждане на конкретен урок/ситуация.

Присъствията на всеки един урок/ситуация и участието в конфериранията са задължителни!

Критериите за оценяване по „Хоспитиране“ се определят от университетските преподаватели и описват в програмите на съответните учебни курсове. Обикновено оценяването е многокомпонентно и включва:

  • участие в конферирането;
  • разработване на план-конспект на урок/ситуация. по тема, която е последваща на една от наблюдаваните теми;
  • протоколи от хоспитирането и др.